centrul_cultural_unesco_ionel_perlea

        
Actualizat     17.07.2018Casa Memorială Ograda

Casa Memoriala “Ionel Perlea” a fost înfiinţată în anul 1983, funcţionând pe lângă Muzeul Judeţean Ialomiţa şi inclusă pe lista monumentelor istorice din 1991-1992 a Comisiei Naţionale a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice. In urma unei hotărâri a Consiliului Judeţean Ialomiţa, din anul 2001 a trecut în administrarea Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia.
Formată din doua corpuri de cladire, unite între ele la un colţ şi având în prezent aceeaşi funcţiune, casa memorială “Ionel Perlea” face parte dintr-un complex de clădiri ridicate începând cu mijlocul secolului al XIX-lea de catre familia dirijorului Ionel Perlea. Cele doua case, cu destinaţia iniţială de locuinţe, au fost construite în perioade diferite şi au stiluri arhitectonice diferite. Dintre cele două case în care se află astazi muzeul Perlea, a fost construită mai întâi cea din partea stângă, mai retrasă faţă de şosea, având planul tipic locuinţelor din perioada medievală: o sală centrală, în ax, cu acces printr-un foişor închis către două încăperi dreapta-stânga, plan de formă pătrată cu un acoperiş înalt, în patru ape. Este posibilă perioada de ridicare a acestei case în prima jumătate a secolului XIX, fiind probabil prima locuinţă a familiei Perlea pe acest loc. Cea de-a doua casă, unită cu prima la colţul de sud-vest, este ridicată spre finalul secolului al XIX-lea şi are un tip de plan şi o volumetrie total diferite; cert este că ambele case existau în anul 1900 (anul naşterii lui Ionel Perlea). După naţionalizare, clădirile au împărtăşit soarta multor altor case-conac, devenind sediu de CAP. Au fost utilizate ca depozite de materiale şi cereale, apoi îngrăşăminte chimice, fapt care a afectat puternic zidaria. Dupa o perioada de utilizare drept sediu de poştă, casele au fost preluate de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi aici s-a realizat Casa Memorială “Ionel Perlea”.

“La jumatatea drumului dinspre Slobozia, capitala judeţului, şi Ţăndărei se afla satul Ograda, care se întinde pe câţiva kilometri, de-a lungul unicei şosele care mergea odinioară spre Dobrogea şi Marea Neagră. Un sat linistit, cu căsuţe curate, ascunse sub grădini de pomi fructiferi şi flori multicolore, cu oameni pe care îi vezi rar pe uliţi şi şosea, absorbiţi de truda câmpului, localitate ce ar putea trece neobservată de călatorul grabit.
Deodata, la mijlocul satului, pe dreapta mergând spre mare, se iveşte o bisericuţă ce pare părăsită; te întâmpină şi câteva cruci de piatră aflate în jurul ei, ce ar dori parcă să-ţi adreseze un cuvânt, cu toată muţenia lor seculară. Literele de pe cruci au fost topite de vânturi şi ploi. Dincolo de bisericuţă, holdele Bărăganului se întind spre infinit.”
descria în anul 2000 Ograda compozitorul Theodor Grigoriu, preşedinte de onoare al Fundaţiei “Ionel Perlea”, dar şi legatar testamentar al lui Ionel Perlea.

De atunci, Ograda natală a lui Ionel Perlea nu s-a schimbat prea mult. Casa Memoriala îşi întâmpină oaspeţii cu aceleaşi camere liniştite, unde pot fi vizitate obiecte care au aparţinut familiei Perlea: piese de mobilier, instrumente muzicale, discuri şi partituri, scrisori, fotografii de familie.
La început de luna mai, oaspeţii festivalului Naţional de Interpretare a liedului “Ionel Perlea” (muzicieni români şi străini de renume) trec cu pioşenie pragul casei, alături de tinerii discipoli. În fiecare an, în sala de concerte a casei, se petrec evenimente importante: lansări de carte sau film, audiţii muzicale, seminarii; bilanţul anual al faptelor menite sa omagieze memoria genialului muzician al secolului XX, Ionel Perlea.

Galerie

casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea casa_memoriala_ionel_perlea


Page Rank