În avanpremiera zilei de 31 august, când este datată Ziua Limbii Române, în centrul civic al municipiului Slobozia au răsunat acordurile unor celebre compoziţii româneşti, de la „Iubesc femeia” şi „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara” până la „Balada” de Ciprian Porumbescu şi „Deşteaptă-te române” de Anton Pann. Oferta culturală s-a înscris în programul estival al Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea- Ialomiţa şi s-a bucurat de o mare audienţă de public.
„Din 2011, la 31 august este marcată Ziua Limbii Române, iar legătura dintre Centenar şi această sărbătoare se face natural, mai ales că tot la 31 august este marcată, încă din 1990, şi limba noastră în Republica Moldova. Graiul este unul dintre elementele definitorii ale unui popor şi este bine să nu uităm ce ne reprezintă” a precizat gazda evenimentului, Clementina Tudor.
Concertul a fost susţinut de formaţia camerală a Asociaţiei Culturale ACORD , iar prin compoziţiile româneşti interpretate s-a reuşit mulţumirea unui public extrem de eterogen: „A fost minunat pentru că am reuşit să-mi delectez mintea şi sufletul. Cel mai mult mi-a plăcut Mociriţă pentru că am închis ochii şi m-am transpus într-un loc foarte frumos” au precizat sub impresia momentului două spectatoare cu vârste opuse, de 12 şi 65 de ani.
Evenimentul, dedicat Centenarului şi Zilei Limbii Române, datată la 31 august atât în România cât şi în Republica Moldova, este un demers didactic obligatoriu pentru o instituţie de cultură, precizează poetul Şerban Codrin, membru în consiliul artistic al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea: „De la Pitagora, care vorbea despre muzica sferelor, şi până astăzi, avem nevoie de muzică. Concertul acesta a fost încă o demonstraţie că muzica este matematică. Cei zece muzicieni de la Ploieşti s-au întrecut efectiv pe sine. Au cântat splendid în aer liber. Noi suntem obişnuiţi să cânte în aer liber ori fanfara militară ori o formaţie rock, dar iată că se poate şi cu o formaţie de muzică de cameră şi încă performant. Compozitorul Ioan Dobrinescu este un foarte, foarte bun orchestrator. Şi s-a văzut forma de lied şi la Vasilescu şi la Ionel Fernic, iar concert maestrul, Cosmin Horaţiu Stoica, a fost de-a dreptul extraordinar. Finalul a fost foarte sus cu imnul naţional, de fapt vechiul cântec al lui Anton Pann, de la 1848, Deşteaptă-te Române, iar Jules Massenet cu Meditaţie- Thais, a fost de-a dreptul extraordinar.”
Sute de copii şi adulţi au ascultat în picioare şi au salutat cu mâna pe inimă imnul României, de Anton Pann. Conform prevederilor legale, pe 31 august, De Ziua Limbii Române, se arborează drapelul ţării, se intonează imnul de stat şi se folosesc sigiliile cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.