Vernisaj şi lansare album „Istoria trăită. Veterani ialomiţeni la Centenar”, 10 ianuarie 2019

Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” – Ialomiţa a deschis în judeţ anul cultural 2019 cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Istorie trăită. Veterani ialomiţeni la Centenar” şi lansarea albumului cu acelaşi nume publicat de instituţie în cinstirea celor 100 de ani de la Marea Unire a Românilor de la 1 Decembrie 1918.
Dublul eveniment reprezintă prima parte a unui proiect multianual de cercetare şi valorificare a informaţiilor cultural istorice pe care le deţin veteranii de război din Ialomiţa, adevăraţi eroi în viaţă ai judeţului.
Vernisajul din 10 ianuarie 2019 a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru, şi a numeroşi ialomiţeni interesaţi de istoria vie a judeţului şi a ţării.
„Încep prin a felicita echipa care a realizat acest album, pe Florin Floreanu și pe Clementina Tudor care au muncit foarte mult la acest album. Știu asta pentru că personal am mers la mai bine de 80% dintre acești veterani de război, în vârstă chiar şi de 106 ani. Sunt oameni de la care, în perioada aceasta, a sărbătorilor de iarnă, am avut foarte multe de învățat. Am rămas impresionat de demnitatea cu care acești oameni și-au trăit viața, de curajul pe care l-au avut pe front și de un lucru esențial, care i-a însoțit de-a lungul vieții. Pe fiecare dintre ei i-am întrebat cum au reușit să ajungă la această vârstă. Sigur că mă gândeam că îmi vor povesti cum au dormit, ce au mâncat, ce regim au ținut de-a lungul timpului, ca să ajungi la 95, 100 de ani și peste. Însă niciunul dintre ei nu mi-a spus un regim de viață special, toți au avut grijă să-mi spună că au ajuns la vârsta respectivă datorită credinței și datorită lui Dumnezeu, care a avut grijă de ei de când s-au născut și până în zilele de astăzi. Este un album important pentru istoria județului, mai sunt doar 78 de veterani de război, astăzi, în viață. Poate societatea n-a făcut suficient de mult pentru ei, însă, eu îmi doresc ca de acum încolo noi, Consiliul Județean Ialomița, împreună cu dumneavoastră, cu toți cei care îi respectăm, îi apreciem pe înaintașii noștri, să facem gesturi din ce în ce mai multe şi mai substanțiale, pentru acești oameni. Îmi doresc să susținem în continuare realizarea acestui film, îmi doresc ca în toate bibliotecile din județul Ialomița să ajungă cel puțin câte cinci exemplare din acest album. Este important ca cetățenii din județul Ialomița să aibă cunoștință de valorile noastre locale și că noi respectăm aceste valori, pentru că avem și o datorie de onoare față de aceşti oameni pe care avem șansa să îi cunoaștem și să ne împărtășească din experiența pe care dumnealor au avut-o. Vă felicit încă o dată pentru această realizare.”
Expresiile de pe chipurile veteranilor, în oglindă cu imaginea lor din tinereţe, de pe livretul militar, dar şi citatele desprinse din interviurile cu protagoniştii, au produs o puternică emoţie în rândul celor prezenţi la vernisaj.
Muzeograful Răzvan Ciucă, membru în consiliului artistic al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea – Ialomiţa, a salutat în mod cu totul special editarea şi publicarea volumului:
„Să mori rănit de carte chiar că se poate. Primisem cartea de la prietena Clementina și, la un moment dat, un personaj de pe filele cărții m-a făcut să mă opresc. Am dat un telefon prietenului meu care îi era nepot bunicului din carte. Și de atunci mă chinui, mă chinui ca de obuz. Mi-am amintit ce spunea tata: de glonț mori, de obuz te chinui. Nu exagerez, nu caut metafore, nu caut figuri de stil și nu exagerez nimic, dar cartea a avut pentru mine efectul unei explozii. Am simțit un obuz că mă lovește. Chiar îți vine să spui fără exagerări, fără să fim dramatici, după o carte ca asta te poți lăsa de multe și până la urmă nu-ți pare rău nici dacă mori. Cartea este foarte bine chibzuită, toți cei care au lucrat la ea, pentru că nu e un singur om, nu doar cel care a fotografiat, este și cel care a ales zicerile personajelor, ei bine, toate la un loc te fac să treci un teren cu multe tensiune. Cartea are tensiune formidabilă, de imaginea, de la chipul soldatului, plutonierului, căpitanului, fostului prizonier, sunt coordonate care fac să te gândești poate mai mult acum. O fi trebuit un Centenar? Probabil, pentru că multe lucruri s-au descoperit și altfel privim acum țara. Altfel privim acum oamenii bătrâni, altfel ne oprim acum la Mărășești, la Carei, la Cernavodă. Fiecare dintre noi are și identitate. Ai imaginea omului, ai zicerea lui. Unele cuvinte sunt luate parcă din texte evanghelice și ai și identitate. Au fost foarte inspirați cei care au făcut această lucrare. Este într-adevăr o lucrare, este dincolo de conceptul de carte, este dincolo de conceptul obligației de serviciu, dincolo de obligația la care te-a împins o sarcină în Centenar, este o carte care te poate ucide. Îl țin minte pe tatăl meu care a fost militar și care spunea că de glonț să te ferești că el îți aduce moartea, dar obuzul te face să suferi. Ăsta a fost sentimentul meu și nu numai al meu.”
Expoziţia de fotografie cu chipurile veteranilor ialomiţeni şi lansarea albumului au marcat şi ziua artei fotografice din România, 11 ianuarie 1812 fiind data la care s-a născut Carol Popp de Szathmari, primul fotograf român și primul fotograf de război universal.
Proiectul „Istoria trăită. Veterani ialomiţeni la Centenar” a fost realizat pe parcursul a şase luni, şi a presupus deplasarea unei echipe a Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea la adresele veteranilor ialomiţeni, unde a stat de vorbă cu aceştia, i-a înregistrat şi filmat, i-a fotografiat, pentru ca, astfel, experienţele de viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial să se păstreze ca pagini de istorie autentică, trăită şi povestită spre luare aminte generaţiilor actuale şi viitoare.
Demersul s-a bucurat şi de recunoaşterea Consiliului Judeţean Ialomiţa, care a decis premierea tuturor veteranilor din judeţ cu câte 1.000 de lei şi acordarea unor distincţii speciale, de preţuire şi recunoştinţă faţă de sacrificiul plătit pe front.
Proiectul va fi continuat pe parcursul acestui an cu editarea unui film documentar.