Expoziţie desen şi acuarelă, Marian Cioban, Victor Grigore şi Silviu Soare – 1 august 2023, ora 15:00, Foaierul Sălii Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa

Marian Cioban, Elena Gabriela Florea, Victor Grigore, Silviu Ioan Soare, la Sala „Europa” a Consiliului Județean Ialomița, în cadrul unei expoziții de desen și acuarelă, într-un eveniment organizat de Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia

Marian Cioban expune o serie de desene realizate recent, acest exercițiu fiind prezent permanent în preocupările sale artistice. Executate rapid, conturând esența personajului trecut prin mai multe stări și atitudini, acestea sunt dominate de mișcare, obținută prin jocul liniilor, printr-o gestică liberă și prin varietatea expresiilor. Deși sunt mai apropiate de ideea de schiță, lucrările sunt imagini care ajută artistul să nu-și piardă ideea, să își mențină dexteritatea desenului rapid, al modulării liniei. Marian Cioban expune aceste desene ca lucrări de sine-stătătoare, unele având discrete accente de culoare, care le sporește plasticitatea.

O altă identitate artistică este Victor Grigore, preocupat de tehnica acuarelei, de peisajul citadin din specificitatea căruia preia elementele realității, aspecte stradale și arhitecturale, evocate prin folosirea unui desen care să descrie volumele vizuale selectate, dar și prin utilizarea petei de culoare aplicată pe suprafață umedă și uscată. Remarcăm griurile rafinate, prezente și în pictura sa de șevalet, dar și alternanțe de negru, prin expresivizarea lui în diferite intensități. Încărcate de lumină în zona culorilor reci, contrastante prin dominante complemetare sau prin natura în sine a tonurilor, această serie de acuarele strălucește prin limbajul plastic foarte expresiv.

Tema apei este prezentă în lucrările lui Silviu Ioan Soare, Veneția și Balcicul, marginile de sat aflate pe malul bălților, sunt subiecte pictogene care îl provoacă pe artist să descopere efectele de atmosferă atunci când lucrează în plein-air ori când încearcă să găsească soluții de modelare a culorii în atelier, astfel încât modul modern de a trata suprafața să lase la vedere și desenul, și echilibrul cromatic prin alternanța între densități și laviuri. Peisaje reprezentând Balcicul sunt realizate astfel încât să iasă în evidență particularitățile sale geografice și urbanistice, dar și farmecul pitoresc inconfundafil, catacterizat de misterul albastrului marin sau de însemnele Catelului Reginei Maria.

Invitată în expoziție este doamna Elena Gabriela Florea ale cărei lucrări încărcate de culori luminoase sunt posesorele unor trasparențe și ale unor metamorfoze luministice, punând în evidență degradeurile tonale și aromia totală a lucrărilor. Preferând să ilustreze lumea vegetală, să îi evidențieze energiile positive, aceasta își concentrează discursul pe module și pete de culoare care să construiască o structură imagistică analitică. Arborii înfloriți și florile fac parte din arealul său vizual, pe care îl osmozează atât cromatic, dar și formal, prin evidențierea subiectului plastic.

Ana Amelia Dincă

Sari la conținut