2017 – CONCURSUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE VOCALĂ ȘI DIRIJAT „Ionel Perlea”, ediţia XXVI

Festivalul Naţional de Lied şi Dirijat ediţia XXVI:
Maria Slătinaru Nistor, sărbătorită la Slobozia în cadrul Festivalului Ionel Perlea!

Cea de-a 26 a ediţie a Festivalului şi Concursului Naţional „Ionel Perlea” a consacrat un nou format al evenimentului închinat compozitorului şi dirijorului de talie mondială, născut pe plaiuri ialomiţene, la Ograda.
La manifestarea de anul acesta s-au înscris nouăsprezece concurenţi, şaptesprezece la interpretare lied şi doi la dirijat, tineri foarte talentaţi şi valoroşi, ceea ce reprezintă un debut bun şi frumos în actuala formulă, mai ales că timpul de organizare a fost extrem de scurt şi a coincis cu examenele de sesiune şi chiar de licenţă ale claselor de dirijat.
Cele două secţiuni au fost natural şi firesc unite prin participarea maestrului Sabin Păutza, desemnat anul trecut compozitorul liedului obligatoriu din concurs, şi prin acceptarea propunerii de a organiza această nouă secţiune, de dirijat, un domeniu atât de puţin ofertat în ţară.
Invitată de onoare a Festivalului şi Concursului Ionel Perlea a fost doamna profesor universitar doctor Maria Slătinaru Nistor a cărei aniversare a coincis cu debutul evenimentului, pe 25 mai, într-o zi de mare sărbătoare creştină, Înălţarea Domnului.
Marea soprană a primit din partea organizatorilor o scrisoare de mulţumire şi o plachetă de onoare pentru profesionalismul şi participarea neîntreruptă la 25 de ediţii ale Festivalului Naţional de Interpretare Lied, la Slobozia, contribuind astfel la realizarea unei tradiţii de o aleasă ţinută artistică a evenimentului închinat marelui dirijor şi compozitor Ionel Perlea, personalitatea artistică emblematică a judeţului Ialomiţa. Distincţii similare au fost transmise şi Domnului Profesor Universitar Doctor Honoris Causa Grigore Constantinescu, care din motive obiective nu a putut participa la această ediţie a manifestării.
În palmaresul concursului de interpretare lied s-au înscris la ediţia 2017: Andrada Oana Urs de la Academia de Muzica Gheorghe Dima Cluj, câştigătoarea Premiului I şi a Trofeul Ionel Perlea, Silviu Stratulat de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi şi
Silviu Alexandru Mihăilă de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti care au obţinut premiul al II lea – EX AEQUO, urmaţi de Alexandra Ştirban de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Daniela Goria de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi cu premiul al III lea, EX AEQUO.
Clasamentul foarte strâns şi calitatea foarte bună a concurenţilor a determinat juriul să mai acorde trei menţiuni pentru Magda Eliza Maftei – Academia de Muzica Gheorghe Dima Cluj, Christian Jonnathan Alexandru – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Daniela Maria Dumitru de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iasi.
Premiul special „Theodor Grigoriu” pentru interpretarea liedului românesc, acordat de doamna Mihaela Marinescu Grigoriu, a fost obţinut de Alexandra Ştirban de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar premiul special pentru acompaniament pian a fost acordat Iuliei Toma de la Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara.
La prima ediţie a concursului de dirijat, Premiul I şi Trofeul Ionel Perlea au fost obţinute de Eduard Viorel Boboia de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmat pe locul II de George Octavian Stamate de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, ambii concurenţi evoluând excelent în spectacolul din Gala Laureaţilor, în faţa unui public spectator avid de concerte de orchestră. De anul acesta, festivalul şi concursul Ionel Perlea se desfăşoară în sala de spectacole a Consiliului Judeţean Ialomiţa, recent renovată şi cu o acustică excelentă, iar premiile acordate de Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” însumează 10.000 lei.
În cadrul evenimentului au fost prezentate volumele „Sabin Păutza, maestrul” scris de Daniela Caraman Fotea şi albumul de partituri „Miniaturi vocale româneşti din sec. al XIX – lea” culese de Profesor Universitar Doctor Florenţa Nicoleta Marinescu şi Asistent Universitar Doctor Radu Făgărăşanu de la Universitatea Ovidius din Constanţa. Toţi concurenţii şi invitaţii au primit cadou aceste cărţi, plus volumele cu liedurile compuse special în cadrul concursului Ionel Perlea oferite reprezentanţilor centrelor universitare din ţară.
Ediţia aceasta, în recital au fost invitaţi laureaţi ai concursului, acum artişti lirici consacraţi. Prima seară de concurs s-a încheiat cu recitalul baritonului Cătălin Ţoropoc, câştigătorul trofeului Ionel Perlea în anul 2011, acompaniat la pian de Natalia Gribinic, a doua seară de concurs a fost încununată de reprezentaţia mezzo-sopranei Oana Andra Ulieru, câştigătoarea marelui premiu de interpretare în anul 1994, acompaniată la pian de Alexandru Petrovici, pentru ca seara festivităţii de premiere şi a galei laureaţilor să se încheie cu un extraordinar recital cu orchestră susţinut de soprana Irina Iordăchescu, şi ea laureată a festivalului în 1998, alături de membrii Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Sari la conținut