2018 – CONCURSUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE VOCALĂ ȘI DIRIJAT „Ionel Perlea”, ediţia XXVII

În premieră, laureaţii secţiunii de interpretare vocală au cântat acompaniaţi de orchestră liedurile obligatorii alese în concurs, ceea ce a adus un mare plus spectacolului de gală, încheiat cu un concert de excepţie susţinut de baritonul Florin Estefan.
Ediţia a XXVII a, organizată de Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, a fost închinată Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi a presupus ca repertoriul de concurs să fie alcătuit numai din cântece care aparţin compozitorilor români, la dispoziţia concurenţilor fiind puse câte trei lucrări de Ionel Perlea, Theodor Grigoriu şi Sabin Păutza.
În cadrul evenimentului muzical a fost vernisată expoziţia de artă plastică „Ritmuri, armonii” de Maria Unţanu şi au fost lansate lucrările: Giacomo Puccini, Muzica Marilor Iubiri, de Florenţa Marinescu, şi 27 HAIKAI „ Dincolo de tăcere” – album şi CD cu lieduri de Theodor Grigoriu, pe versuri de Şerban Codrin.
Prezent la deschiderea evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Cătălin Grigore, a apreciat eforturile organizatorilor şi participanţilor pentru desfăşurarea acestei ediţii aniversare: „Am convingerea că, prin acest festival şi concurs, ialomiţenii vor fi mai mândrii de trecutul lor, iar oaspeţii vor rămâne cu o fărâmă de farmec din Bărăganul ialomiţean. Sper să fim cu toţii mai bogaţi spiritual! Din partea Consiliului Judeţean Ialomiţa există tot sprijinul pentru desfăşurarea acestei manifestări ample, atât de importantă din punct de vedere cultural pentru judeţul nostru. În acest an încercăm să vedem cu toţii diferite repere care au marcat evoluţia neamului românesc, iar maestrul Ionel Perlea a fost un astfel de reper. În acest cadru select vă rog să-mi permiteţi să rostesc o dorinţă: Concursul să dea ocazia noilor repere ale neamului românesc să strălucească, pentru că România continuă şi va fi nemuritoare. Felicitări şi succes tuturor!”
Recitalurile din concurs şi festival au fost prezentate de Clementina Tudor- Manager al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, susţinută la Gala Laureaţilor de poetul Şerban Codrin, care a prezentat istoria evenimentului închinat lui Ionel Perlea.
„În luna mai a anului 1992 a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare a Liedului. La Slobozia s-au interpretat, probabil, toţi compozitorii de lied germani, francezi, ruşi, maghiar, polonezi, inclusiv români, de la Gluck, Şostakovici, Theodor Grigoriu şi Sabin Păutza, astăzi. Mulţi compozitori şi sute, mii de lieduri s-au interpretat în acest concurs.”

Juriul ediţiei XXVII a Concursului Naţional „Ionel Perlea” la secţiunea de interpretare vocală a fost alcătuit din prof. univ. dr. Ana Rusu de la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca, baritonul Florin Estefan, director al Operei Naţionale din Cluj Napoca, soprana Cristina Simionescu, prof. univ. dr. Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, soprana Florenţa Marinescu, prof. univ. dr. Universitatea „Ovidius” Constanţa, mezzo-soprana Claudia Codreanu, conf. univ. dr. Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, soprana Silvia Sorina Munteanu, prim-solistă Opera Naţională Bucureşti, tenorul Ionel Voineag, prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi maestrul Sabin Păutza, doctor în muzică, profesor universitar, compozitor, dirijor.

Laureaţii secţiunii de interpretare vocală
Dumitru Daniela Maria – Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” – Iaşi care a obţinut Premiul I şi Trofeul Ionel Perlea, în valoare de 5.000 lei
Stoicescu Amelia – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Premiul al II lea, în valoare de 3.000 lei,
Mark Kincses – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, Premiul al III lea, în valoare de 2.000 lei
Grigore Alina Maria – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, Menţiune şi Premiul Theodor Grigoriu pentru interpretare lied românesc, în valoare de 1.000 lei, acordat de doamna Mihaela Marinescu Grigoriu,
Mutaşcu Rebeca Daniela – Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică şi Teatru Timişoara- premiul pentru acompaniament pian, în valoare de 500 lei.

Juriul secţiunii de dirijat, în 2018, a fost alcătuit din dirijorul Cristian Brâncuși, Orchestra de Cameră Radio România, București, dirijorul Radu Ciorei, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, Constanța şi şi maestrul Sabin Păutza, doctor în muzică, profesor universitar, compozitor, dirijor – preşedintele Festivalului şi Concursului Naţional „Ionel Perlea”.

Clasamentul secţiunii de dirijat
Ilie Alexandru – Opera Comică pentru Copii Bucureşti, Premul I şi Trofeul „Ionel Perlea” în valoare de 5.000 lei,
Mogoşan Gheorghe Flaviu – Opera Naţională Română Cluj, Premiul al II lea, în valoare de 3.000 lei,
Stamate George Octavian – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Premiul al III lea, în valoare de 2.000 lei,
Ilioska Angela – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Menţiune, în valoare de 500 lei.
Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, în perioada 3-5 mai 2018, în sala Europa a Consiliului Judeţean, iar recitalurile au fost susţinute de foşti laureaţi ai evenimentului: Mezzo-soprana Claudia Codreanu, acompaniată de pianista Inna Oncescu, tenorul Cezar Dima, acompaniat de pianista Cezara Petrescu, şi baritonul Florin Estefan, în concert cu orchestra „Paul Constantinescu” din Ploieşti, dirijată de maestrul Sabin Păuţza.