Slobozia, pământul eroilor de pretutindeni!

Sute de ostaşi turci, algerieni, indieni, români, englezi, francezi şi germani din primul război mondial îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Slobozia.
Jertfa lor a fost cuprinsă în paginile albumului „Slobozia – pământul eroilor de pretutindeni”, care a fost lansat în cadrul unui eveniment cu totul special, dedicat Anului Centenar.
Momentul, organizat de Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea Ialomiţa în parteneriat cu Primăria Municipiului Slobozia, a marcat şi deschiderea pentru vizitare a obiectivului istoric, astfel încât jertfa eroilor de pretutindeni să fie cunoscută şi preţuită de cât mai mulţi copii, tineri şi adulţi.
Cercetarea aparţine profesorului de istorie Vitalie Buzu care a început documentarea în urmă cu 10 ani, aflând astfel că ostaşii străini înmormântaţi la Slobozia fie au căzut în luptele din zonă fie au murit în cele trei lagăre din Bărăgan.
În oraş există trei monumente închinate primului război mondial, două dintre ele fiind legate de lagărul de prizonieri de la Slobozia din anii 1917-1918, dar până acum câţiva ani, slobozenii nu cunoşteau nimic despre funcţionarea acestuia.
În martie 1917, autorităţile germane au transferat în România 3.000 de prizonieri de culoare în cele patru lagăre din ţară, dintre care 3 se aflau în Ialomiţa: la Slobozia, la Morile Mărculeşti, la Mănăstirea, azi în judeţul Călăraşi, iar al patrulea la Turnu Măgurele. Acestea au fost specializate pe categorii de prizonieri, astfel la Slobozia se aflau algerieni şi central africani, iar la Morile Mărculeşti, un cătun care azi nu mai există, se aflau 460 de prizonieri indieni, supuşi britanici.
Prizonierii erau folosiţi la diverse munci agricole uşoare, dar în lagăre se desfăşoară şi o cercetare ştiinţifică antropologică şi etnologică cu privire la comunităţile din care proveneau prizonierii.
Mari savanţi, printre care Leo Frobenius, care a lăsat o bogată colecţie de fotografie din acea perioadă, şi Leonhard Adam, care oferă o frumoasă descriere a lagărelor de prizonieri de la Morile Mărculeşti, au cercetat aceste locuri.
Un loc aparte îl ocupă prinţul Mohamed Gherainia, căruia i s-a dedicat un monument în zona Central, şi despre care s-a aflat că nu a fost prinţ, dar, aşa cum spunea la un moment dat ambasadorul Franţei, înnobilarea sa au făcut-o localnicii datorită faptelor sale bune. Cimitirul, în forma actuală, a fost finalizat în 1932 de Societatea Cultul Eroilor.
În cimitirul Internaţional al Eroilor din Slobozia îşi dorm somnul de veci peste două mii de soldaţi, de naţionalităţi şi religii diferite, iar în paginile broşurii au fost trecuţi şi toţi eroii satelor ialomiţene căzuţi pe front în primul război mondial, conflagraţia care a precedat România Mare, de la 1 Decembrie 1918.