FESTIVALUL ŞI CONCURSUL IONEL PERLEA ediţia XXIX, 29 – 31 iulie 2020

Consiliul Judeţean Ialomiţa
Centrul Cultural „Ionel Perlea”
Comisia Naţională pentru UNESCO

REGULAMENTUL CONCURSULUI

I.OBIECTIVELE CONCURSULUI
Urmărind promovarea personalității, operei și activității cultural-muzicale a marelui dirijor, profesor universitar şi compozitor Ionel Perlea, în special, dar și valorificarea reperelor culturale românești, în general, Centrul Cultural “Ionel Perlea”-Ialomiţa organizează, în perioada 29 – 31 iulie 2020, Festivalul şi Concursul “Ionel Perlea” ediţia a XXIX a, în Sala „Europa” a Consiliului Judeţean Ialomiţa, din Slobozia.
Festivalul-concurs îşi propune prin secţiunile de interpretare vocală şi de dirijat:
-Să valorifice și să promoveze creaţia de gen vocal, cameral şi simfonic a compozitorilor români şi universali,
-Să încurajeze profesionalizarea tinerilor interpreţi şi dirijori,
-Să creeze o rampă de lansare pentru tinerii care au calități interpretative şi dirijorale deosebite,
-Să stimuleze arta interpretativă a pianiştilor acompaniatori şi a soliştilor instrumentişti,
-Să deschidă acest gen de creații către publicul larg şi să omagieze la adevărata valoare personalitatea artistică emblemă a judeţului Ialomiţa, Ionel Perlea!

II.ÎNSCRIEREA ŞI PARTICIPAREA
II. A SECŢIUNEA DE INTERPRETARE VOCALĂ:
1.Concursul de interpretare se adresează studenţilor de la clasele de canto ale tuturor academiilor şi universităţilor de muzică din ţară şi de peste hotare, precum şi absolvenţilor cu vârsta de până la 30 de ani.
2.Data limită de înscriere este 22 iulie 2020, orele 16.00, prin email la adresa: [email protected] sau prin poştă la următoarea adresă: Centrul Cultural Ionel Perlea, B-dul Matei Basarab, nr. 26, Slobozia, Ialomiţa, România, tel-fax 0243. 231813, anexând următoarele documente:
a. Formularul de înscriere completat
b. cartea de identitate / paşaportul scanat(ă) sau xerocopiat(ă)
c. o fotografie recentă trimisă prin email, care va fi folosită în programul concursului şi în publicaţiile din presă.
3.Taxa de înscriere este de 200 de lei şi se plăteşte la sediul Centrului Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia, la sosirea concurenţilor.
4.Concursul va avea loc în perioada 29 – 30 iulie 2020 în Slobozia, la Sala “Europa” a Consiliului Judeţean Ialomiţa. Fiecare concurent va susţine (cânta efectiv) un program de 15 minute.
Reprezentaţiile acestora vor conţine un lied de Ionel Perlea, obligatoriu, un al doilea lied, la alegere, de Sabin Pautza, Theodor Grigoriu sau Oana Vardianu, dintre cele puse la dispoziţie de organizatori, alături de alte creaţii lirice, propuse de concurenţi. Repertoriul de concurs se poate forma însă şi numai din lucrări propuse anul acesta, alegându-se câte o compoziţie a fiecăruia dintre cei patru compozitori, pentru încurajarea muzicii româneşti şi a debutului tinerei Oana Vardianu, prin preluarea în repertoriu a unor compoziţii noi.
Repertoriul de concurs va fi anexat fişei de înscriere.
NOU: Pentru concurenţii fără corepetitor, Centrul Cultural Ionel Perlea – Ialomiţa pune la dispoziţie un pianist, cu condiţia de a se lua legătura în timp util cu acesta pentru repetiţii. Datele de contact se pot obţine din secretariat, la numărul de telefon 0243 231813.
5.Partiturile liedurilor de Ionel Perlea, Sabin Pautza, Theodor Grigoriu şi Oana Vardianu pentru concurs sunt publicate pe www.perlea.ro.
II.B SECŢIUNEA DE DIRIJAT
A doua ediţie a secţiunii de dirijat vizează introducerea şi promovarea tinerilor dirijori în întreg spectrul interpretărilor lucrărilor orchestrale. 1.Concursul este deschis tuturor tinerilor studenţi de la clasele de dirijat ale tuturor academiilor şi universităţilor de muzică din ţară, precum şi absolvenţilor cu vârsta de până la 35 de ani.
2.Termenul limită de înscriere este 22 iulie 2020, ora 16, prin email la adresa: [email protected] sau prin poştă la următoarea adresă: Centrul Cultural Ionel Perlea, B-dul Matei Basarab, nr. 26, Slobozia, Ialomiţa, România, tel-fax 0243. 231813, anexând următoarele documente:
a. Formularul de înscriere completat
b. cartea de identitate / paşaportul scanat(ă) sau xerocopiat(ă)
c. o scurtă biografie care să cuprindă informaţii despre activitatea artistică efectuată până în prezent, o scrisoare de recomandare de la dirijori sau profesori, copii după diplome sau premii (dacă este cazul).
d. o fotografie recentă trimisă prin email, care va fi folosită în programul concursului şi în publicaţiile din presă.
3.Taxa de înscriere este de 200 de lei şi se plăteşte la sediul Centrului Cultural „Ionel Perlea”, Slobozia la sosirea concurenţilor.
4.Concursul va avea loc în perioada 30 – 31 iulie 2020 în Slobozia, la Sala “Europa” a Consiliului Judeţean Ialomiţa, în două etape: cu pian, fază eliminatorie, şi cu orchestra, etapă finală, după următorul repertoriu de concurs:
Dabrowski: „Little Bossa”
Stravinsky (Orchestratie Sabin Pautza): „Dumbarton Oaks”
George Gershwin (Orchestraţie Sabin Păutza) : „Lullaby”
Claude Debussy (Orchestraţie Sabin Păutza) : Children’s Corner
Partiturile pentru Little Bossa de Dabrowski, Dumbarton Oaks de Stravinsky, Children’s Corner de Claude Debussy şi Lullaby de George Gershwin sunt publicate pe www.perlea.ro.

III.JURIU :
Notarea concurenţilor se va face după un barem întocmit de comisia de organizare a celei a XXIX a ediţii a Festivalului –Concurs „Ionel Perlea”
III A Secţiunea Interpretare Vocală:
Juriul concursului de interpretare a liedului este compus din cadre didactice universitare, reprezentanţi ai Facultăţilor de Muzică din ţară, prezidat de Prof. Univ. Dr. Sabin Pautza.
III B Secţiunea Dirijat:
Juriul concursului de dirijat este compus din dirijori şi profesori, reprezentanţi ai Facultăţilor de Muzică din ţară, de asemenea prezidat de Prof. Univ. Dr. Sabin Pautza.

IV. PREMII
Se acordă următoarele premii din partea Centrul Cultural „Ionel Perlea”:
IV A: Secţiunea de interpretare vocală:
Trofeul Ionel Perlea, în valoare de 5000 lei
Premiul I, în valoare de 4000 lei
Premiul II, în valoare de 3000
Premiul III, în valoare de 2000
Menţiune x 2 în valoare de 500 lei
Premiul de interpretare pentru lied românesc „Theodor Grigoriu”, acordat de soţia compozitorului Mihaela Marinescu Grigoriu, în valoare de 1.000 lei
IV B: Secţiunea de dirijat:
Trofeul Ionel Perlea, în valoare de 5000 lei
Premiul I, în valoare de 4000 lei
Premiul II, în valoare de 3000 lei
Premiul III, în valoare de 2000 lei
Menţiune x 2 în valoare de 500 lei
Câştigătorul Trofeului Ionel Perlea al ediţie 2020 va avea ocazia de a dirija un concert la Bucureşti alături de orchestra KamerArt în stagiunea 2020-2021.


V. DESFĂŞURARE
V. A Concursul de interpretare vocală
este programat în primele două zile: 29 şi 30 iulie orele 16,30-19,00. Ziua de 31 iulie este destinată decernării premiilor şi concertului de gală a laureaţilor.
V. B Concursul de dirijat este programat în două etape, cu pian şi cu orchestră. Prima fază, cu pian, se va desfăşura în data de 30 iulie, la prânz, în sala de spectacol a Consiliului Judeţean Ialomiţa, iar a doua fază, finală, se va desfăşura cu orchestra festivalului în data de 31 iulie.
Ediţia a XXIX a se va cu încheia Gala Laureaţilor care constă într-un concert al câştigătorilor concursurilor, al deţinătorilor Trofeelor Ionel Perlea din ediţiile anterioare şi al unui laureat din anii precedenţi, acum artist liric consacrat, acompaniaţi de orchestră. Evenimentul se va desfășura în aer liber pe scena amplasată în Centrul Civic al orașului.


VI. Precizări privind desfăşurarea Festivalului şi Concursului Ionel Perlea:
Intrarea în concurs se va face în ordinea alfabetică
Concertul de muzică VOCALĂ este cuprins în partea a doua a programului celor două zile ale concursului de interpretare vocală, prin câte un recital al artiştilor lirici invitaţi, laureaţi ai ediţiilor anterioare ale Concursului.
Programul integral al Festivalului şi Concursului Ionel Perlea poate fi înregistrat de Societatea Română de Radio şi de posturile de televiziune, în mod gratuit, iar organizatorii pot folosi tot gratuit imaginile şi fotografiile realizate în cadrul evenimentului cu scopul promovării acestuia.
Cheltuielile de cazare şi masă pentru concurenţi, juriu, pianişti acompaniatori, invitaţi speciali, radio-tv vor fi suportate de către Centrul Cultural „Ionel Perlea”.
Transportul se va deconta numai membrilor juriului, artiştilor interpreți și pianişti acompaniatori în recitaluri, invitaţi speciali, radio-tv, la Centrul Cultural „Ionel Perlea”.
Membrii juriului, artiştii interpreţi și pianişti acompaniatori în recitaluri vor prezenta Centrului Cultural „Ionel Perlea” adeverința de salariat, în vederea decontării onorariului.
Concurenţii vor prezenta Centrului Cultural „Ionel Perlea” adeverință de student/ masterand sau angajat.
Concurenţii pentru secţiunea de interpretare vocală sunt aşteptaţi la Slobozia din după-amiaza zilei de 28 iulie 2020, iar cei de la secţiunea de dirijat din după amiaza zilei de 29 iulie 2020.
Lista cu numărul concurenţilor şi al invitaţilor, cu membrii juriului, cu programul concertelor, va fi comunicată de Centrul Cultural “Ionel Perlea” la data de 28 iulie 2020, după ora 16, pentru a se redacta programe de sală, afişe şi invitaţii pentru mediatizare.

Prof. Univ. Dr. Sabin Pautza,
Preşedinte al Festivalului şi Concursului Ionel Perlea, ediţia XXIX – 2020

Victor Moraru,
Preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa

Clementina Tudor,
Manager Centrul Cultural Ionel Perlea